*** Källan till akvariets utseende ***

Akvariets inredning börjar ungeför en vecka innan fiskarna anländer.
Och här har jag skrivet i vilken ordning du sätter upp ett akvarie, samt en del bra råd. Längst ner finner du illustrationer om hur det kan se ut, fast använd din egen fantasi, för det skall ju vara ditt skapande som skall beundras sedan.

Akvarieplatsen

Ett akvarium flyttar man inte så lätt på, så planera noggrant platsen som inte får vara i direkt solljus. En bra hållbar bänk som inte sviktar, skall akvariet stå på. Lägg gärna en 2-3 cm tjock frigolit platta under akvariet, för bästa tryck utjämning. (Ej ramakvarie) Använd ett lod för att akvariet skall komma plant. Görs inte detta kan akvariet spricka p.g.a. ojämnt tryck.

Bakgrunden

Får att få ett bra djup i akvariet måste man ha någon typ av bakgrund. I dag säljs det bakgrunder med stort urval både till salt och sötvattens akvarium.

Sand/grus

Grusen skall inte vara varken för fin eller för grov för att växterna skall trivas. Tänk på att skölja grusen väl innan du lägger ner den i akvariet. Tänker du inte ha ett ciklid akvarium rekommenderar jag varmt Engelsk Sjösten. Lägg ut grusen så att höjden i framkant på akvariet är ca 4-6 cm, och i bakkant ca 7-10 cm. Detta blir ditt ögats djup.
I dag har det blivet mer o mer populärt att använda sig av sand i stället för grus. Men som malfantast har jag hållt fast vid grusen som malen trivs bäst i.

Vattenfyllning

Nu är det dags att fylla på vatten, det skall vara ca 22-25 grader och det räcker med att fylla upp halva akvariet. Lägg ett fat på bottnen och häll vattnet på denna, så riskerar du inte att sanden flyttas.

Växterna

Nu är det dags för växterna och de skall utgöra den huvudsakliga inredningen. Man placerar de minsta längst fram, och de största längst bak. Se till så att rötterna verkligen kommer ner i sanden och var rädd om dem. Din fantasi är det enda som begränsar hur du placerar dem.
Tänk på att plantera massor av snabbväxande växter som typ Hygrophila i alla nystartade kar.

Rötter

Att inreda med rötter är ibland ett måste, framför allt om du skall du ha malar, botier eller ciklider. Men över lag kan man inreda väldigt snyggt med rötter. Rötterna som skall användas i akvarium skall vara Mangrove/Mopani/Redmoore rötter. (säljs i nästan alla akvarie affärer) Denna rötter flyter inte och har konserverats i mossor, och är med detta död. Chansar man på att använda rötter från Svenska sjöar, skall man inte förundras om roten börjar mögla och på detta sätt förorenar vattnet. Innan roten placeras i akvariet skall den grundligt rengöras med kniv och borste och läggas i en 10 liters hink med 25 gradigt vatten. Byt vattnet i hinken två gånger om dagen, och när vattnet inte längre blir missfärgat eller luktar illa, är det dags för roten att placeras i akvariet. Gör denna procedur i minst tre dagar.
I nystartade akvarium rekommenderar jag med att vänta med att placera roten i akvariet tills malarna anländer. Detta borde ske tidigast efter 3-4 veckor.

Grottor

Är ett alternativ till rötter. En fisk skall ha ett skyddat gömställe att krypa in i. Vissa fiskar tycker inte om ljus och måste därför kunna skydda sig. Även om man har tät placering av växter så räcker dessa ändå inte till. Dessa grottor köps eller så tar man en lerkruka och lägger ner i akvariet.

Stenar

För mycket stenar är inte snyggt. Antingen skapar man ett snyggt funktionellt stenrös eller så placerar man bara ut ett par dekorativa stenar.

Färdig inredning

Är du helt klar med inredningen fyller du upp resten av vattnet i akvariet.

Pump

Placera pumpen i ett hörn i bakkant, låt munstycket riktas så att vattenytan krusas. (det är detta som ger syre i vattnet) Starta pumpen och låt den gå.
Har du köpt ett ytterfilter så följ tillverkarens instruktioner för montering.
Syrepumpar är inget måste varken för fisk eller växter. Även om det kan vara snyggt så trivs framförallt växterna bättre utan.

Doppvärmare

Är ett måste om om akvariet placeras på en plats där innetempen någon gång understiger 20-21º. En del tropiska fiskar kräver dock en jämn temperatur, då är doppvärmaren ett måste. Jag rekommenderar att köpa en doppvärmare och att ha den i karet, men att endast ha den igång då den behövs. Detta är för att eliminera riskerna, först om den akut skulle behövas, typ för att återställa temp efter strömavbrott, sen för att den faktiskt kan hänga sig och då är det bättre att man har koll på när den är i gång. Så på sommaren då den kanske inte behövs slipper man kolla tempen i karet.

Placera doppvärmaren i motsatt hörna som pumpen och i bakkant. Vilken temperatur du skall använda är beroende av vilka fiskar du skall ha. Fast över lag är temperaturer mellan 22-27 grader vanligt. Se till att inte sätta i kontakten förrän hela doppvärmaren är täckt med vatten, annars kan den bränna itu.

Styrkan som behövs på doppvärmaren är som regel 1W/Liter. Om man kör med denna regel så klarar doppvärmaren av att höja temperaturen i karet med 1-5º. Ska man värma mer så SKA man ha en kraftigare värmare, då doppvärmaren annars kommer arbeta för hårt och lättare bränna itu/hänga sig.
Tänk på att bara belysningen i karet höjer tempen med ca 2º.

Motsatsen till doppvärmare

Visst händer det oss alla att vår innetemp blir så hög så att det kan bli över 30º i akvariet.
Det finns en del knep för att få ner temperaturen i akvariet.
1. Göra ett delvattenbyte med endast kallvatten.
2. Ta av täckglaset, se till så att ytan cirkuleras rejält med hjälp av utblåset till pumpen.
3. Frys in pet-flaskor fyllda med vatten och lägg ner i karet.
4. Sänk dina ljus-timmar, eller kör en period med bara ett rör i gång.

Belysning

Köp direkt en dubbelramp för lysrör. Annars kommer du snabbt underfund med att du p.g.a. ditt snålande kommer att få köpa massvis med växter och detta kommer inte betala sig i längden. Det finns ett par olika sorters lysrör på marknaden i dag. En del är bra för fiskarna, en del för växterna.
Med blå ton (vita) tycker jag om Aquastar,Power och Aquaglo.
Med röd ton tycker jag om Aquarelle.
Köp samtidigt en timer till rampen som skall vara ojordad. Eftersom vattnet jordar i sig skall alla kontaktar till akvariet vara ojordade. Beroende på vilka växter du inplanterar och ljuset i rummet skall belysningen vara tänd 8-14 timmar/dygn. Om du börjar med 10-12 timmar och får för mycket grönalger i akvariet, sänker du timantalet. Om växterna däremot blir ljusa och får kiselalger, höjer du timantalet.
Själv är jag väldigt glad i att ge fiskarna årstidsljus. Så på sommaren brukar jag köra färre timmar (8-10) och på vintern mer.(10-12) På det sättet nyttjar jag själv att jag behöver mer ljus på vintern.
Som avslut kör jag 1-2H månljus. (Svagt blått sken) Detta uppskattar fiskarna då de kan planera in sig för vila. Det är även nu jag lägger i malarnas mat i akvariet.

Tålamod

Ja, det är det som gäller nu. Vänta minst tre dagar innan fiskarna anländer akvariet. Under denna tid skall pump, doppvärmare och belysning vara i gång. Detta gör du för att vattnet skall bli lite gammalt, få rätt temperatur och bli ordentligt syresatt. Balansen som i detta läge inte finns kan du påskynda genom att krama ur ett filter (från ett annat kar) så att de goda bakterierna snabbare infinner sig. Samt de snabbväxande växterna skall gödas och måste må bra annars så får du vänta tills detta sker.

Fiskar anländer

När du nu har haft minst tre dagar på dig att bestämma vilka fisksorter du vill skall flytta in i ditt akvarium, är det då dags att inplantera dom.
Köp o inplantera ca 1/3 av de fiskar du vill ha till en början. Efter 4 veckor kan du köpa o stoppa i resterande fisk.
Varför? Jo eftersom ditt kar inte har någon fungerande kultur så kan du få för höga nitrit toppar, som dödar all fisk.
Stoppa ner medföljande akvariepåse med fiskar i ditt akvarium i minst 20 minuter. Detta är för temperatur utjämning. (och kallas för att koppa fisken) När fiskarna skall i akvariet, häll ut påsens innehåll i en hink, och fånga fiskarna med håv för att släppa ner dem i akvariet.
Att fodra första dagen är onödigt. De flesta fiskar behöver ett dygn på sig att acklimatisera sig och är då inte hungriga. Men skulle det vara full fart på dem efter några timmar, så skadar det inte att ge dem lite foder.
Var däremot sparsam med all matning den första månaden, ge typ bara mat varannan dag i början.

Hur man avlivar en sjuk fisk

Det råder det delade meningar om. Men, spola aldrig ner en sjuk fisk i toaletten. Detta är djurplågeri, om något. De säger att det lindrigaste sättet ska vara att ta upp dom i håv, dänga dom i vägg eller bänk, sen skär man huvudet av dom.

Akvaristen

Har du nu fått smak på detta med akvariefiskar, och kanske satt upp ett akvarium, och kommer på dig själv med att timme ut och timme in sitta och koppla av med att studera dina nya vänner, så kan jag bara säga:
- Välkommen in i de inbitna akvaristernas värld.